Χαϊκού – Η Ποίηση στους Δρόμους της Πόλης

Η αξία της τέχνης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι αδιαμφισβήτητη. Την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη μουσική, ακόμα και τις τέχνες του θεάματος μπορεί να τις συναντήσει κανείς στην καθημερινότητά του χωρίς να τις αποζητήσει συνειδητά με την επίσκεψή του σε ένα μουσείο, σε μια γκαλερί, ή σε ένα θέατρο. Έτσι, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στη χαρά και ικανοποίηση που προσφέρει η τέχνη στο αστικό περιβάλλον, όπου αναπόφευκτα θα απολαύσουν ένα μεγαλοπρεπές αρχιτεκτόνημα, ένα εντυπωσιακό γλυπτό, τη ζωγραφική, τη μουσική. Για να διαβάσει κανείς λογοτεχνία, όμως, θα πρέπει να το επιδιώξει με την ανάγνωση ενός βιβλίου ή ενός λογοτεχνικού περιοδικού, παραδείγματος χάριν, ή να την αναζητήσει στο διαδίκτυο. Απαιτείται δηλαδή η λήψη πρωτοβουλίας από μέρους του ιδίου του ατόμου για να έρθει σε επαφή με τη λογοτεχνία.

 

Στόχος του πρότζεκτ Χαϊκού – η Ποίηση στους Δρόμους της Πόλης είναι να ανατρέψει αυτό το δεδομένο τοποθετώντας κυριολεκτικά την λογοτεχνία και πιο συγκεκριμένα την ποίηση στο αστικό περιβάλλον της Λευκωσίας. Έτσι η ποίηση, θα διεισδύσει στην καθημερινότητα των πολιτών και θα βρεθεί εκεί που δεν περιμένει κανείς ότι θα τη διαβάσει - στον δρόμο, έξω από καφέ και εστιατόρια, έξω από παντοπωλεία ή στη στάση του λεωφορείου.
Χορηγός:

Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Υποστηρικτές:

Δήμος Λευκωσίας

Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Κύπρο


WORKSHOPS
EDUCATIONAL MATERIALS
EVENTS & MEDIA
PARTNERS
OPEN CALLS
WORKSHOPS

Το ασύγχρονο διαδικτυακό εργαστήρι συγγραφής χαϊκού του Room for Art αποτελεί μία από τις βασικές δράσεις του πρότζεκτ «Χαϊκού – Η Ποίηση στους Δρόμους της Πόλης». Το εργαστήρι, εκτείνεται σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου 2022 και είναι ανοικτό και ΔΩΡΕΑΝ σε όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

 

Αξιοποιώντας τη ψηφιακή τεχνολογία, το εργαστήρι έχει σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι προσβάσιμο από όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν στον προσωπικό τους χώρο, στον δικό τους χρόνο και με τον δικό τους ρυθμό.

 

Κατά τη διάρκειά του, οι συντονιστές του εργαστηρίου, θα παρουσιάσουν εκπαιδευτικό υλικό, πηγές και παραπομπές σε σχέση με τα ποιήματα Χαϊκού, την ιστορία και την παράδοση της φόρμας, τις ιδιαιτερότητές της, θα δώσουν παραδείγματα και ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλουν τα ερωτήματά τους, τις ασκήσεις, αλλά και τα δικά τους Χαϊκού για σχολιασμό και ανατροφοδότηση με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Το εκπαιδευτικό υλικό θα βρίσκεται αναρτημένο στην ειδική ιστοσελίδα αφιερωμένη στο πρότζεκτ «Χαϊκού – Η Ποίηση στους Δρόμους της Πόλης» και τις δράσεις του.

 

Συντονιστές του εργαστηρίου είναι οι λογοτέχνες Ερατώ Ιωάννου και Χρίστος Ρ. Τσιαήλης.

 

Ακολουθείστε το Room for Art στο facebook για ενημερώσεις.

EDUCATIONAL MATERIALS
EVENTS & MEDIA
PARTNERS
OPEN CALLS

Πρόγραμμα Εργαστηρίων:

Εβδομάδα 1: 20 – 27 Μαρτίου 2022
Εβδομάδα 2: 28 Μαρτίου – 3 Απριλίου 2022
Εβδομάδα 3: 4 Απριλίου – 10 Απριλίου 2022
Εβδομάδα 4: 11 – 17 Απριλίου 2022

Υλοποίηση Εργαστηρίων:

Καθοδήγηση:
Εκπαιδευτικό Υλικό:
Μελέτη – Ασκήσεις – Δημιουργική Γραφή
Επικοινωνία και Καθοδήγηση
Κώδικας Δεοντολογίας